Skogskyrkogården Svenljunga - En liten Pittoresk Skogskogskyrkogård
Skogskyrkogården i Svenljunga är inte lätt att finna via internet. Svenska Skogskyrkogårdar.se upptäckte denna lilla pittoreska idyll på väg utmed väg 154 via skylten vid vägen. Den lätt krökta Kyrkogårdsgatan som leder in till Skogskyrkogården kantas av grönskande träd ock buskar ock vältrimmad gräsmatta. Liten klockstapel på höger ock stort vackert kors mitt i blickfånget möter när jag närmar mej parkeringen. Kistgravkvarteren ligger på en rätt öppen gräsyta med höga tallar, som jag dock finner lite väl tuktad för att den riktiga skogskänslan ska infinna sig. Detta förändras dock med råge när jag tar den lilla gångvägen förbi fontänen i stenen på askgravlunden till den lummiga minneslunden utmed ån. Skogskyrkogården i Svenljunga är en griftegård som verkligen Kristi Kors i centrum …Följ länken för att ta del av vad Landskapsarkitekt Maria Westerdahl skriver om Skogskyrkogårdar
(bild 2) Sten i den vackra Minneslunden utmed ån på Skogskyrkogården i Svenljunga ~
Några Fakta om Skogskyrkogården Svenljunga
Gestaltning av Skogskyrkogården skissades fram av Alf Berne Arkitektkontor. Landskapsarkitekt Sten-Erik Nilsson, Arkitekt Arne Nygård samt Reine Falk hos Bengt Forser | Stig Lindgren Arkitekter (som sedermera kom att kallas Arkitektgruppen CFL) har varit involverade i projektet.
Den 7 oktober 1989 invigdes Skogskyrkogården i Svenljunga. Även kyrkklockan i klockstapel som uppförts på begravningsplatsen togs i bruk denna dag. Kontraktsprost Ingemar Fridefors assisterades av Svenljunga pastorats samtliga präster - Kyrkoherde Uno Ivarsson, Komminister Per Edw. Petrén och Komminister Anders Göth.
Vid invigningen sjöngs psalmerna 298 & 150. Vid invigningstalet användes som invigningsord det bibelord som finns ingraverat på den nya kyrkklockan - Joh 11:25.
Klockan i klockstapeln är gjord av Bergholtz Klockgjuteri. Inskripitionen på ena sidan:
JESUS SÄGER:
JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET.
DEN SOM TROR PÅ MEJ,
SKA LEVA, OM HAN ÄN DÖR.
JOH 11:25
På andra sidan:
GJUTEN 1988
FÖR NYA SKOGSKYRKOGÅRDEN I SVENLJUNGA
Korset är gjort av Konstnär Bertil Lengstrand, Brännö, i rostfritt stål.
... en bit ned på den länkade sidan: en artikel om stormen Gudrun som härjade lördagen den 8 januari 2005. FÖRÖDELSE I STORMENS SPÅR " ... Skogskyrkogårdarna i både Tranemo och Svenljunga har förlorat en stor del av sina träd, även om det tycks som om gravstenarna, åtminstone i Tranemo har klarat sig utan allvarliga skador. ..."
Konstnär Bertil Lengstrand som gjort ✞
Bertil Lengstrand är född 1928 i Göteborg. När Bertil Lengstrand var ung skulle han egentligen blivit segelmakare, men så blev han konstnär istället. Han har studerat vid Hovedskous Målarskola och Valands skulpturskola. Han har gjort offentliga arbeten i Göteborg, bland annat skulpturen "Information", som är placerad på Norra Fjädermolnsgatan i Biskopsgården. Även vid Volvo Torslandaverken, DAGAB , Gårdstensskolan, på Arvid Lindhamnsgatan och Karlaplatsen finns hans verk.
Den 28:e juni 1997, lagom till Lasse Dahlqvist-sällskapets 10-års jubileum invigdes Lasse Dahlqvist-rummet på Brännö Värdshus med alster från Lasses rika produktion som kompositör och textförfattare. En bronsrelief av Lasse skapad av Brännökonstnären Bertil Lengstrand invigdes den 13:e juni 1999 på en klippa nära Husviks trafikbrygga.
Citat ur Boken om Lasse Dahlquist ~ Inte bara Brännö brygga av Anders Wällhed (pdf):
s 345: Ansiktet av Lasse i profil utförd av Brännökonstnären Bertil Lengstrand. Den gången 1999, då reliefen invigdes fanns Inez och Bob på plats. Bland de inbjudna gästerna syntes också dåvarande kommunalrådet Göran Johansson.
Ytterligare ett konstverk av Bertil Lengstrand, en Vinga-lotsbåt, finns på Brännö Värdshus och avtäcktes 1 maj 2001.
"Brädseglaren" heter Bertil Lengstrands skulptur i koppar, som står alldeles bredvid Högsbo kyrka, vilken han gjorde på 1980-talet åt Familjebostäder. Han har också gjort teaterscenografier och finns representerad på Konstmuseerna i Borås och Falköping samt Teatermuseet i Göteborg.
Den första versionen av ”Brädseglaren” var i miniformat och avsedd för sonen till en god vän. Inför en utställning i Trädgårdsföreningen gjorde Bertil Lengstrand den brädseglare i koppar, som nu står nästan i lä av Högsbokyrkan. Man förstår inte riktigt hur han ska få upp farten där. Det var också någon som sa så, berättar skulptören Bertil Lengstrand, att det såg ut som om seglaren inte hade ordentlig fart på brädan. – Jag kunde ju visserligen inte segla bräda själv, men sa att brädseglaren just skulle till att slå, och att det var därför han inte var uppe i maxfart just då. VINDFÅNG Men egentligen är nog Bertil Lengstrand rätt nöjd med att skulpturen inte placerats i ett alltför utsatt läge. – Jag var rädd för att vinden skulle ta tag i seglet för mycket och att skulpturen skulle gå sönder. – Allra bäst hade det kanske varit om den varit monterad på en svänganordning, så att den följt med vindriktningen. Det hade förstås varit kul för ungarna, tror Bertil Lengstrand, men också inneburit en risk för att en närgången betraktare skulle fått sig en snyting. GER SIG INTE Bertil Lengstrand kan fortfarande inte brädsegla, trots att han bor på Brännö. Men skulpterar gör han nästan varje dag, trots att han har pensionsåldern inne sedan flera år. Om ”Brädseglaren” och sina andra verk tänker han alltid: ”Vad (...) gjorde jag så för?” – Det blir aldrig riktigt som man tänkt sig. – Men nästa gång ska det minsann bli perfekt! Tänker den som aldrig ger sig och aldrig slutar försöka på nytt.
text av ANNE JÖNSSON, där inte annat angivits, i VÄRDSNYHETER 3 2000 (pdf)
Arkitekt Arne Nygård
Wikipedia
Några citat om Skogskyrkogården ur Den svenska skogskyrkogården - en bild från norr till söder / Stad & Land nr 136 / Maria Westerdahl